“De reprehensione”, kam s kritiko

Sreda, 20. Februar 2013

Ne dolgo nazaj sem bral “nekaj o nečem na nekem” forumu. Recimo, da sta bila glavna akterja Ferdo in Franc. Ferdo je na tem forumu pisal v stilu “vseznalca”, ki je vedno imel odgovor na vsako vprašanje, čeprav je bilo mogoče razbrati, da je njegovo poznavanje bolj površno, lahko bi rekel, da je bilo včasih daleč od resnice. Ampak Ferdo se ni sekiral. Čez čas je Franc na malce jezen način napisal, da vse pa le ni res in naj si stvari malce pogleda, preden o njih piše in da ni potrebe, da ima odgovor na vse. Nakar je Ferdo, potem ko je prejel nekaj pohval s strani drugih, lepo “spregledal” kritiko in v odgovor na eno od pohval zapisal, da so njemu pozitivne kritike ena od gonilnih sil pri tem kar dela. Franceta je prezrl, namensko.

Kaj sem hotel povedati? Velikokrat opažam, da veliko posameznikov krepi svoje znanje, izkušnje, ipd. le na podlagi pozitivnih kritik. Takoj ko kdo izusti kaj v negativnem tonu, pride do ignoriranja, kontra negativizma, jeze, zapiranja, ipd. Soočenje muka, nedosegljivo.

Še prej bi bilo pametno vsaj malce opredeliti negativno kritiko, da bo jasno o kakšni negativnosti razmišljam. Zame poleg pozitivnih, obstajajo tudi negativne. Recimo, da jih razdelimo na dve skupini, destruktivne in konstruktivne negativne kritike. Destruktivnih se tu nebi dotikali, ker so izražene z namenom da prizadanejo. Hočem se posvetiti konstruktivnim negativnim kritikam, iz katerih je mogoče potegniti nekaj pozitivnega. Mogoče se zdi, da take ne obstajajo, a jaz bi si upal trditi drugače.

S kritikami se stalno srečujemo in pozitivne so tiste, ki nam višajo samozavest, nas pogumno vodijo naprej proti našim ciljem oz. po naši življenjski poti. Negativne pa v nas naredijo ravno obratno, manj jih slišimo, raje jih imamo. Večina jih ignorira, kar pa je po mojem mnenju ravno nasprotno od tega, kar moramo narediti z njimi. Vsako tako kritiko si je pametno zapomniti, jo predelati v mislih in izključiti iz nje negativnost. Treba je poizkusiti najti namen takšne kritike, ker mogoče opozarja na nekaj kar res delamo narobe, čeprav sami v dobri veri mislimo, da je prav. Sam vidim, da najlažje razmislim o takšnih stvareh na krajšem ali daljšem sprehodu. Takrat možgani enostavno delajo na polno, razglabljajo, analizirajo, premlevajo, itd. Tako poizkušam rešiti negativnost in si iz nje pridobiti kar največ uporabnega, tisto kar lahko nato izboljšam.

Verjamem, da je takšne reči težko procesirati, saj nas enostavno spravijo v nelagodje in jih je še najležje ignorirati, vendar pa se je treba s tem spoprijeti. Lastna osebnost se mora graditi tako na pozitivnih kot negativnih izkušnjah, saj se ob upoštevanju le pozitivnega pogled na lastno delo otopi, kriticizem počasi izgine in na koncu skačemo po oblakih, ki se lahko na najbolj krut način razblinijo. In padeš.

Iz sveta zgodovine obstaja dober rek, da tisti, ki se ne uči iz zgodovine, je nagnjen k temu, da jo bo ponovil. Torej, če bi prenesel ta rek v to temo, bi izpadlo nekako tako, da kdor se ne uči iz lastnih slabosti, jih ne bo odpravil. Vsi si kdaj zatiskamo oči, a včasih jih je potrebno odpreti, čeprav se močno blešči. Mogoče pa je na koncu vse odvisno od vsakega posameznika in da sem le jaz takšne vrste oseba, ki si lahko na tak način interpretira kritike, mogoče živim v oblakih. Mogoče kritike drugače dojemam.

V kategoriji Moje besede, Razmišljanje Tagi: , , ,

 

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


Zgodovinski utrinki


Eksotična plesalka
O začetkih eksotičnega plesa so menenja deljena in obsegajo čas od Babilona pa do 20. stoletja. Prve pisno omembo najdemo v komediji Tomasa Otawaya iz leta 1681. Prav tako se pojavljajo omemebe eksotičnega plesa v različnih mitih. Že Sumerci omenjajo pohod boginje Inine v podzemlje (mit se povezuje z bibiljiskim plesom 7 tančic), pri Grkih je v 6.stol. pr.n.št. prišel v veljavo Solonov zakon, ki prepoveduje ples z odstranjevanjem oblek pred moškim občinstvom. V starem Rimu je eksotični ples del praznovanja Floralije. V Bizantinskem cesarstvu naj bi žena cesarja Justinijana 1. začela v življenju kot eksotična plesalka. Večji pojav eksotičnega plesa pa se začne konec 19. stoletja.

Koledarnik

Februar 2013
P T S Č P S N
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728